Märta Louise Karlssons blogg på By RUM - Sida 33

GLASFORMGIVARE / KREATIV SAMLARE / NATURBEROENDE

DECEMBER, formgivare, Julklappar, Konstnärer, ml.objects

Klapp-tips!

Okej, det här med konsumtion pratar vi om hela tiden. Hantverk och hållbara material blir bara ännu mer viktiga för att kunna leva hållbara liv. Jul är jul och julshopping är svårt att gå ifrån. Så har vi dagens läge… vilket gör att det är väldigt viktigt att lägga pengar på just småföretagare, personer som ger allt för det de älskar att göra – och är grymma på!

Annons

Därför tänkte jag tipsa om några fantastiska hantverkare, formgivare och konstnärer som jag ser upp till.

Normal Object Factory
En formgivarduo som sysslar med skicklig och stilren skandinavisk minimalism i mötet med lugnet av taiwansk form. Liu Chien-Kuang och Alexandra Nilasdotter, fantastiska formgivare som har gjort deras ateljé till deras hem känns det som. De gör helt otroliga glas och keramikföremål för vardagsbruk. http://www.normalobjectfactory.com/

Annons

Malou Larsson
En otrolig keramiker och drömmare. Mötte henne på mitt sista år på HDK då hon jobbade med sitt examensarbete med enorma skulpturer inspirerade av just – drömmar. Hennes varelser berättar om olika känslor och upplevelser. Hennes ”björk-kopp” har vart väldigt omtalad i väst men just denna mystiska sak hade jag gärna haft som beskyddare bredvid min säng. www.maloularsson.se

Boda Hantverk
Kom över denna gosiga tröja häromdagen när jag letade mysiga platser nära om Skruv. Tina, som bor i Boda, stickar på beställning och resultaten är helt magiska. Hur fantastiskt hade det inte vart med en personligt stickad islandströja? (Även om den inte hinns få innan jul så får man väl bara säga – den som väntar på nåt gott?!) Beställ på hennes instagram! @bodahantverk

Paula Ateliér –
Här ser vi ännu en HDK-are som verkligen har gjort sig ett eget uttryck och formspråk. Hennes alster är igenkännbara för de flesta just nu med oregelbundenheter, hand-avtrycket som fortfarande syns och det mänskliga. Jag ser omtanke och värme i hennes objekt som gör att man verkligen vill värna om dem, njuta av dem men ändå använda dem. Här syns hennes champangeskålar, men hon gör otroliga skulpturer med! @paula.atelier

– Charlotte Gonzales –
Skapar levande väggar med orimligt mycket färg som bara funkar! För stilrena hem med lite färre färgklickar, kan en sån här tavla ge så mycket. Landskap med berg, flod och skog anas i hennes formuttryck. Hon är en riktig konstnärinna. Följ henne på hennes instagram, hon har ett snabbt uppdaterat flöde med spännande stories. Beställ tavlor via instagram @charlotte__gonzales.

Annons

– Två Studio –
En keramikduo lokaliserade i Münster, Tyskland, har fångat mitt hjärta. Vi gjorde en liten give-away nu i december inför jul och sedan dess har jag vart lite desperat efter deras koppar och föremål. Alina och Sina jobbar med jordiska uttryck och gryniga glasyrer som får mig att tänka på moder jord. In och kika på deras grejor här @tvastudio.

Ecoteket –
En annan jag inte kan sluta tänka på är Ecoteket. De är förvisso inga hantverkare men de jobbar med schysta produkter och föremål. De har en julkalender med ”gröna” klappar så varje dag tipsar de om någonting nytt och väldigt väldigt bra för dig/miljön. Tycker gott de får vara med på min lista, de förhåller sig inom hållbarhet (och vackra saker). www.ekoteket.se

– A La London –
Och varför inte gå in på A La Londons onlinegalleria? De erbjuder allt från smycket till glas till textil och ja allt. De skulle såklart vart en fysisk marknad – men som så mycket annat – blev inte det heller av. Arrangörerna har däremot lagt ned mycket tid och hjärta på deras utställare för att ge dem alla möjligheter till att få sin tid i rampljuset i jul. Mina glasobjekt finns också med på gallerian. @alalondon eller www.alalondon.se.

Vill ni se mer av mina glasobjekt så kolla gärna in på min instagram @ml.objects eller www.ml-objects.com, samt i vår butik i Victoriapassagen i Göteborg.


Har ni några andra tips?! Dela gärna med er i kommentarerna nedan, jag är inte klar med mina köp ännu… KRAM!

Annons
ml.objects, Småland, Smultronställen

Guld & Smålands Skogar

Innan jag flyttade till Nybro i Småland för att studera design, hade jag nog aldrig satt min fot där tidigare. Ett landskap fullt av grönska, ängar, viltstängsel och glasbruksrök som lite varstans sprider sig över träden. För mig som västkustbo tog det lite tid innan jag började uppskatta allt det där. Glasblåsning i sig hade jag aldrig funderat över så när jag i all hast valde att ägna mitt sista år på min designutbildning med glas och glasblåsning – följde jag helt enkelt någon slags magkänsla… Kunde liksom inte hålla mig ifrån det. Och boy vad jag är glad att jag vågade slänga mig ut i ovissheten. Ända sedan dess, kan jag inte tänka mig ett liv utan röken, processen, skogen eller bruken.

Annons

Backstage av Skrufs Glasbruk, som är mitt ”hemmabruk”. De jobbar oerhört stilfullt med traditioner, hjärta & kvalitét. Ni känner garanterat igen deras arbete, tro mig – Pallo, Kolonn eller Dagg för Svenskt tenn av Carina Seth Andersson, är alla tillverkade på detta fantastiska bruk. De har tyvärr stängt ner sin hytta för besökare i år, på grund av covid, men de har en alldeles utmärkt webshop!

Shuí Vase – bild tagen av min vän Elin Lannsjö.
Annons

Shuí var min allra första produkt på marknaden. Den arbetade jag fram genom massor med material och texturexperiment under mitt examensarbete 2017, på uppdrag för Artilleriet. Den finns tillgänglig i deras webshop och butiker – i klarglas och svart!

Annons

Det jag älskar med Småland är bland annat detta… Alla små övergivna stugor, eller alla vackert falu-röda hus som man ser i var och varannan kurva. Mitt allra bästa tips är att våga sig bort från 25:an och köra på små vägarna, där finns de vackraste platserna – tät skog, ängar, sjöar och stigar. Under höst och vinter är få gårdsbutiker öppna men sist i november var vi förbi Den Krulliga Hästen – en liten gård som sysslar med bland annat ekologisk biodling. Fick smaka på deras ur-ekologiska honung gjord på ljungnektar och wowowow vad smarrigt.

Annons

Nu sist jag var och jobbade på Skruf, så laddade jag inför december och för vår butik som vi ska ha nu. På min instagram kan man se lite mer om vad jag gör och säljer, kika gärna in där – ml.objects eller besök oss i Victoriapassagen, mitt emot Da Matteo.

mizu plate & suna bowls

Annons
formgivare, ml.objects

Pilot

Hallå vad hände egentligen med det här året? Julen är redan här… 2020, året som för de allra flesta blev någonting helt annat än vad det ”skulle”. Året som har varit allt annat än ett bra år men som nu äntligen börjar leda mot sitt slut och äntligen får vi se fram emot förändring – mer än någonsin.

Annons

Hej förresten!

Märta Louise heter jag och för mig, konstigt nog, var en isolerad vår efter mina många års studier någonting oerhört in-tajmat… Inte för att jag är glad för världens situation, mycket har verkligen inte varit positivt för mig heller, men jag måste ändå säga att jag gjorde det bästa av situationen. För jag lyckades fördriva tiden genom att vila och bygga upp mig själv efter ett par år av oerhörd ångest. 2020 blev mitt välmående år, där jag har mediterat, yogat, sökt efter energier på olika sätt, skrivit dagbok och unnat mig många små stunder av villkorslös kreativitet.

Annons

Vem är jag?

Sambo, bor i Göteborg. Jag är yngst av fyra syskon, 29 år i januari, born and raised i Varberg och har alltid dragits åt kreativa och konstnärliga ting. Jag är också högkänslig, vilket påverkar min vardag varje dag då intryck är extra känsliga för mig.

Jag har studerat design i 5,5 år, varav tre år på Produktdesign i Småland vid Linnéuniversitetet och två och ett halvt på Master i Design vid HDK, Göteborg. Glasinriktningen i Småland har blivit mitt sigill, det som drev och motiverade mig mer än någonting annat gjort. Att bli glasformgivare. Glasblåsning är ett utav de äldsta hantverk som fortfarande utövas oerhört traditionellt på många plan. Det här året tog mitt egna designföretag sitt första språng, som ml.objects, www.ml-objects.com, och det kommer jag dela med mig mycket av.

Annons

– s u n a –

I följande inlägg kommer ni få möjlighet att lära känna mig bättre, om vad jag gör, vem jag är, vad jag står för genom mina texter, formarbete och bilder. Men min sida är menad för att prata om allt möjligt. Ni kommer få träffa otroligt imponerande människor, också kallade mina underbara vänner och bekanta, som förhåller sig inom områden så som media, bild, design, konst, med mycket mycket annat! Vad för oändliga tankar jag har om konst, design och kreativitet, som är en så stor del av mitt liv.

Jag kommer också tipsa om vackra naturplatser, middagar, vin, och mycket annat. Ett ihopkok av mycket. Känns så sjukt kul att få skriva här och dela med mig av mina tankar och intressen. Jag hoppas verkligen att ni kommer hänga med på tåget!

Annons