Märta Louise Karlssons blogg på By RUM - Sida 30

GLASFORMGIVARE / KREATIV SAMLARE / NATURBEROENDE

DECEMBER, formgivare, Julklappar, ml.objects

Le boutique

Ja juste vi har ju en butik! I fantastiska Victoriapassagen mitt i centrala Göteborg ligger den. Lite undangömd så man måste vilja hitta den, vilket man vill! Här säljer vi glasobjekt, skålar, glas med mera och riktigt fina smycken.

Annons

Som jag nämnt tidigare så arbetar jag med glasformgivning, och åker alltid (med ytterst få undantag) till Skrufs Glasbruk i Småland och blåser mina objekt. Där jobbar jag med glasblåsare som man bara… hallå, är det ens möjligt?! De är så oerhört skickliga. Jag gör formarna, i sand, eller i tång, eller något i annat udda natur-material men det håller jag för mig själv än så länge. Det får ni reda på en annan gång.

Glaset som du ser på bilden ovan är suna, de blåses i sandformar. Örhängena heter Quincie och tillverkas i små familjeägda verkstäder i Italien. Lugot är ett varumärke som förhåller sig till hållbarhet och jobbar mycket hårt med(bland annat) att varje smycke ska innehålla återanvänt guld och silver. Ni hittar mer av deras små guldklimpar (bokstavligt talat) här www.lugot.se. En av kvinnorna bakom varumärket är också en väldigt god vän till mig.

Annons
Annons


Så, det är vi som står i vår lilla boutique!!! The Templet har verkligen lyckats med sitt koncept, in och läs mer om dem här – www.thetemplet.com. Välkomna in till oss i december, vi har massor med saker att slå in till era nära och kära. Smycken, glas, skålar, ljusstakar. Mitt emot oss ligger Da Matteo, ta gärna en go-kaffe och mys runt utomhus och kika in! Här är väldigt mysigt måste nämnas! Komsikom!

Annons
DECEMBER, formgivare, Julklappar, Konstnärer, ml.objects

Klapp-tips!

Okej, det här med konsumtion pratar vi om hela tiden. Hantverk och hållbara material blir bara ännu mer viktiga för att kunna leva hållbara liv. Jul är jul och julshopping är svårt att gå ifrån. Så har vi dagens läge… vilket gör att det är väldigt viktigt att lägga pengar på just småföretagare, personer som ger allt för det de älskar att göra – och är grymma på!

Annons

Därför tänkte jag tipsa om några fantastiska hantverkare, formgivare och konstnärer som jag ser upp till.

Normal Object Factory
En formgivarduo som sysslar med skicklig och stilren skandinavisk minimalism i mötet med lugnet av taiwansk form. Liu Chien-Kuang och Alexandra Nilasdotter, fantastiska formgivare som har gjort deras ateljé till deras hem känns det som. De gör helt otroliga glas och keramikföremål för vardagsbruk. http://www.normalobjectfactory.com/

Annons

Malou Larsson
En otrolig keramiker och drömmare. Mötte henne på mitt sista år på HDK då hon jobbade med sitt examensarbete med enorma skulpturer inspirerade av just – drömmar. Hennes varelser berättar om olika känslor och upplevelser. Hennes ”björk-kopp” har vart väldigt omtalad i väst men just denna mystiska sak hade jag gärna haft som beskyddare bredvid min säng. www.maloularsson.se

Boda Hantverk
Kom över denna gosiga tröja häromdagen när jag letade mysiga platser nära om Skruv. Tina, som bor i Boda, stickar på beställning och resultaten är helt magiska. Hur fantastiskt hade det inte vart med en personligt stickad islandströja? (Även om den inte hinns få innan jul så får man väl bara säga – den som väntar på nåt gott?!) Beställ på hennes instagram! @bodahantverk

Paula Ateliér –
Här ser vi ännu en HDK-are som verkligen har gjort sig ett eget uttryck och formspråk. Hennes alster är igenkännbara för de flesta just nu med oregelbundenheter, hand-avtrycket som fortfarande syns och det mänskliga. Jag ser omtanke och värme i hennes objekt som gör att man verkligen vill värna om dem, njuta av dem men ändå använda dem. Här syns hennes champangeskålar, men hon gör otroliga skulpturer med! @paula.atelier

– Charlotte Gonzales –
Skapar levande väggar med orimligt mycket färg som bara funkar! För stilrena hem med lite färre färgklickar, kan en sån här tavla ge så mycket. Landskap med berg, flod och skog anas i hennes formuttryck. Hon är en riktig konstnärinna. Följ henne på hennes instagram, hon har ett snabbt uppdaterat flöde med spännande stories. Beställ tavlor via instagram @charlotte__gonzales.

Annons

– Två Studio –
En keramikduo lokaliserade i Münster, Tyskland, har fångat mitt hjärta. Vi gjorde en liten give-away nu i december inför jul och sedan dess har jag vart lite desperat efter deras koppar och föremål. Alina och Sina jobbar med jordiska uttryck och gryniga glasyrer som får mig att tänka på moder jord. In och kika på deras grejor här @tvastudio.

Ecoteket –
En annan jag inte kan sluta tänka på är Ecoteket. De är förvisso inga hantverkare men de jobbar med schysta produkter och föremål. De har en julkalender med ”gröna” klappar så varje dag tipsar de om någonting nytt och väldigt väldigt bra för dig/miljön. Tycker gott de får vara med på min lista, de förhåller sig inom hållbarhet (och vackra saker). www.ekoteket.se

– A La London –
Och varför inte gå in på A La Londons onlinegalleria? De erbjuder allt från smycket till glas till textil och ja allt. De skulle såklart vart en fysisk marknad – men som så mycket annat – blev inte det heller av. Arrangörerna har däremot lagt ned mycket tid och hjärta på deras utställare för att ge dem alla möjligheter till att få sin tid i rampljuset i jul. Mina glasobjekt finns också med på gallerian. @alalondon eller www.alalondon.se.

Vill ni se mer av mina glasobjekt så kolla gärna in på min instagram @ml.objects eller www.ml-objects.com, samt i vår butik i Victoriapassagen i Göteborg.


Har ni några andra tips?! Dela gärna med er i kommentarerna nedan, jag är inte klar med mina köp ännu… KRAM!

Annons
ml.objects, Småland, Smultronställen

Guld & Smålands Skogar

Innan jag flyttade till Nybro i Småland för att studera design, hade jag nog aldrig satt min fot där tidigare. Ett landskap fullt av grönska, ängar, viltstängsel och glasbruksrök som lite varstans sprider sig över träden. För mig som västkustbo tog det lite tid innan jag började uppskatta allt det där. Glasblåsning i sig hade jag aldrig funderat över så när jag i all hast valde att ägna mitt sista år på min designutbildning med glas och glasblåsning – följde jag helt enkelt någon slags magkänsla… Kunde liksom inte hålla mig ifrån det. Och boy vad jag är glad att jag vågade slänga mig ut i ovissheten. Ända sedan dess, kan jag inte tänka mig ett liv utan röken, processen, skogen eller bruken.

Annons

Backstage av Skrufs Glasbruk, som är mitt ”hemmabruk”. De jobbar oerhört stilfullt med traditioner, hjärta & kvalitét. Ni känner garanterat igen deras arbete, tro mig – Pallo, Kolonn eller Dagg för Svenskt tenn av Carina Seth Andersson, är alla tillverkade på detta fantastiska bruk. De har tyvärr stängt ner sin hytta för besökare i år, på grund av covid, men de har en alldeles utmärkt webshop!

Shuí Vase – bild tagen av min vän Elin Lannsjö.
Annons

Shuí var min allra första produkt på marknaden. Den arbetade jag fram genom massor med material och texturexperiment under mitt examensarbete 2017, på uppdrag för Artilleriet. Den finns tillgänglig i deras webshop och butiker – i klarglas och svart!

Annons

Det jag älskar med Småland är bland annat detta… Alla små övergivna stugor, eller alla vackert falu-röda hus som man ser i var och varannan kurva. Mitt allra bästa tips är att våga sig bort från 25:an och köra på små vägarna, där finns de vackraste platserna – tät skog, ängar, sjöar och stigar. Under höst och vinter är få gårdsbutiker öppna men sist i november var vi förbi Den Krulliga Hästen – en liten gård som sysslar med bland annat ekologisk biodling. Fick smaka på deras ur-ekologiska honung gjord på ljungnektar och wowowow vad smarrigt.

Annons

Nu sist jag var och jobbade på Skruf, så laddade jag inför december och för vår butik som vi ska ha nu. På min instagram kan man se lite mer om vad jag gör och säljer, kika gärna in där – ml.objects eller besök oss i Victoriapassagen, mitt emot Da Matteo.

mizu plate & suna bowls

Annons