Märta Louise Karlssons blogg på By RUM - Sida 25

GLASFORMGIVARE / KREATIV SAMLARE / NATURBEROENDE

formgivare, Inspiration, ml.objects

Seaweed, glass

Som glasformgivare har jag förstått att det är viktigt att vara sig själv. Det finns så mycket glas och formgivare, så jag har alltid velat sträva efter att min formgivning ska ge en känsla, eller väcka minnen. Jag har fått för vana att jobba utifrån en situation, plats eller material, för att få fram glasets individualitet. Stora släta ytor kontrasteras mot organiska. Som tång till exempel!

Annons
Workshop: The Glass Factory, samarbete med Louis Thompson och Emma Baker.
Foto: Peter Svensson

Jag varvar mellan tjockt, tungt mot tunt, luftigt glas. De olika ger helt separata intryck och påverkar verkligen kognitionen och perceptionen av objektet.

Ytan är helt och hållet influerad av blöt tång, inom ramarna av en fast form.
”Tång Vase”
Annons

När jag nu ändå nämnt Louis Thompson och Emma Baker, måste jag bara säga att det var så spännande och utvecklande att jobba med dessa fantastiska glasblåsare. Deras samspel var så fint, som en dans, och de skrattade genom dagen, blandat med oerhört fokus. Se till att gå in och kika på deras formgivning. Det är alltid nervöst att gå in i en hytta med en massa idéer, men de var bara positiva till minsta detalj! Eloge till dem!

Annons
Inspiration, KREATÖRER

Ljus & Cereal

På tal om ljus, som maximeras över byrum.se just nu… En liten hyllning till solen. Efter oerhört mörk decembermånad så bjuder januari på solglimtar. Har haft flera strödagar hittills med ljusa soliga och krispiga dagar. Visst, det blir kallt som attan, men hellre riktigt kyla och sol än slask och mörker. Blir så inspirerad av skuggorna och detta morgonljuset gjorde mig så glad häromdagen. Som min sambo sa häromdagen: ”Man märker att det har varit sol idag, fast bakom molnen.” Jag skrattade gott åt den kommentaren!

Annons
Morgonljuset
Till och med våran djupa hall fick se strålar.
Annons
Bild ur tidningen CEREAL, som jag läste den morgonen.
Annons

CEREAL: hela dess grafiska design och koncept, färgerna, texturerna som skiner igenom deras magnifika fotografier.. Blir så inspirerad, jag kan fastna och bläddra i evigheter. Cereal Magazine går att prenumerera på CEREAL – Travel & Style Magazine (readcereal.com). De skriver mycket om resor, stiltrender, inredning, natur – jag fångas av bilderna och älskar att bläddra.

Bild från CEREAL

Jag hittade artikeln Patagonia – CEREAL (readcereal.com). Jag har själv besökt norra Chile, men missade då Patagonien. Skriften och bilderna ger ju oerhörda cravings att åka tillbaka och uppleva det där.

Annons
Hang-outs, Naturliv, Smultronställen, Varberg

Hemma vid havet

Uppvuxen i Varberg innebar mycket tid vid vattenbrynet, klippigt underlag och salta västkustvindar. Varberg har inte alltid vart det mest spännande att befinna sig i, men ju mer åren går desto starkare blir min kärlek till min hemstad och allt som den innebär. Det har format mitt formspråk som formgivare.

Annons
Getterön 2a vik
Annons

Jag har förstås en bra relation till min hemstad och min relation till både familj och vänner påverkar ju detta positivt såklart. Det finns fler anledningar att åka hem. Varberg, är en oerhörd inspiration för mig när jag jobbar med mitt designarbete. Hav. Salt. Is. Gråa moln. Naturen. Det är inte ovanligt att formgivare inspireras av det den vuxit upp med, och fallet är inte annorlunda i mitt fall. Mina designprocesser och formutveckling är i regel associerade till min hemstad och miljöerna däromkring. Det är inte bara formarbete som pågår vid promenaderna i vikarna, det är meditation på hög nivå. Där finns lugn, nedvarvning och re-charge. Efter en stund vid vattnet blir jag så lugn och harmonisk.

Annons
Naturen är fantastiskt, och jag hittar idéer i hela miljön där.
Vågor, vind, vattenmönster, snäckskal, tång, sand, klippor.
Annons
Promenad med vännerna vid havet behövs också för att ladda om!
Annons