Märta Louise Karlssons blogg på By RUM - Sida 2

GLASFORMGIVARE / KREATIV SAMLARE / NATURBEROENDE

design, Inredning, Inspiration

Omättade begär & fantastiska material

Inredning är någonting som är så så så viktigt för mig. Med ett hus som ska byggas befinner jag mig i en kluven värld av alldeles för mycket inspiration blandat med målsättningar och drömmar. Hur ska man välja bara en endaste dröm? Ofta om man blandar inredningsdrömmarna blir det bara kaos – eller? Modernistiskt, samtid, tidlöst ställs emot södra medelhavets värme, lantlig romantik, färger. Tur att vi har ett helt år på oss – och sedan resten av livet att färdigställa vårt hus för detta känns helt omöjligt. Materialen är viktiga.

Annons

Det är någonting med enkelheten i träet. Själv ser jag influenser av Eames och Le Corbusier. Älskar älskar denna stolen, träet – allt.

Klassisk, modernistisk, tidlös. Japp. Finns i många olika utföranden, med eller utan armstöd, olika färger så att de passar de flesta färgskalor. Jag gillar denna svarta varianten, men den i ljusgrå är också en favorit. Danskarna knows och har alltid gjort det. Inte nog med att designen är perfekt, så jobbar FDB Møbler mycket med hållbara material och som de själva säger: producerar med ansvar. Det är fint och väldigt viktigt.

Annons

KNIT

Men alltså så enkelt det kan bli med en så liten liten detalj som gör så så mycket. Jin Kuramoto, som har designat denna för HAY, har verkligen hittat någonting speciellt i det lilla. Den, fast i svart, finns minst sagt på önskelistan för entrén, mark my word.

Man hittar den här, och säkert hos massa återförsäljare av HAY.

Annons

Vem har missat den? Någon? Här är den nu i så fall, den är magisk. Det jag gillar med den är hur luftig den är, hur de mjuka formerna kan kännas så sterila och minimalistiska. Den kalla metallen i kontrast till den varma gröna färgen och varma formerna gör den så delikat. Inte konstigt man ser dem lite varstans – både i hemmet och i offentlig miljö.

Annons

Middagsbord i ek. Rundade detaljer med väldesignade och funktionella vinklar. Aldus, av TRNK, ger mig både inslag av Alvar Aaltos formgivning likväl som dagens. Sjukt välritat och snyggt som attan…

Jag tänker att jag gillar mycket när det kommer till inredning, men ser jag i detta inlägget så finns det många likheter i både formspråk och färger. Rundade detaljer, noga uträknade detaljer, funktionellt och inte för pråligt. Gärna lugna möbler som är ganska så anspråkslösa men att man ändå kan se värdet i dem genom material och produktion. Vad säger ni?

Annons
Inredning, Inspiration

lampor, lampor

Jag har så länge jag kan minnas alltid haft svårt för lampor?! Hur kan det vara någonting man kan ha svårt för undrar ni och tro mig det undrar jag också. Jag tycker bara inte lampor är snygga, de är antingen för outspacade eller för ordinära, alltför bländande och skarpa eller för mesiga. Planerna för hur vi ska lägga elen är i full gång och det är riktigt svårt när man aldrig byggt hus innan!

Annons

Kan vara så att färgerna tilltalar mig oerhört mycket men jag är också svag för de böljande formerna som vågar sig ner. Den ser nästan ut som toppen av en cupcake eller som en marsipantårta. Jag gillar snällheten, busigheten i formgivningen men den är trots allt det stilren och simpel men ändå undrar jag om jag hade velat ha den i mitt hem och vart i så fall? Hur blir ljuset? Hm, måste ses i verkligheten!

Okänd lampa – men så fin
Annons

Traditionella bordslampor, mums. Jag är ju ständigt i jakt på dessa gamla skönheter, men jag är fortfarande kräsen här. Foten ska vara stor, tjock och i rätt färgskala samt att skärmen helst ska vara väldigt bred och räfflad. Den här är nästan helt perfekt men jag hade gärna sett att skärmen var aningen lägre… Jag säger ju att jag är kräsen…

Denna svampform är ändå tilltalande tycker jag. Så enkel men detaljer på lampfoten ger den ett härligt språk, jag kanske hade velat ha den i en annan färg eftersom att jag tycker vitt blir för hårt men jag kan tänka mig att den blir mycket varmare när den är tänd. I rätt miljö kan denna verkligen få ta plats i både funktion och uttryck – belysning och skulptur.

Simrishamn, IKEA
Annons

Jag har faktiskt hittat en lampfamilj på IEKA som jag ändå tycker mycket om. Däremot vet jag inte hur länge till jag kommer göra det. Den kromade kroppen och de dova ljuset från kloten ger den en fin helhet. Inte för skrytsam, inte för blyg utan härligt minimalistisk. Sedan har IKEA gjort ett riktigt bra jobb med den här stylingen av den här produktfamiljen. Lite Art Deco vibe blandat med Gustaviansk men funkar ändå med sin rena former idag, man kan liksom se det framför sig. Skickligt!

Leandro – Ellos

Leandro är en vägglampa jag kikat på länge – den är fin i sig själv som en wall-piece, men känns också bra rent funktionellt! Vid sängen vill man ha en riktigt go läslampa. Det saknar jag idag, kan vara därför jag inte läser så mycket längre.

en annan okänd – men drömmig lampa!
Annons

En annan lampfamilj jag älskar är denna med sin räfflade, väldigt HAY-inspirerade, skärm. Behaglig design som inte gör så mycket väsen men de är väldigt stiliga. Mässingen som jag varit väldigt trött på länge, har jag nu ändå kommit tillbaka lite till. Inte med samma entusiasm men i små mängder kan det vara väldigt fint, speciellt till varmare väggar och trämöbler.

Hoppas att jag kan komma till ro när det kommer till ljusarmaturer, belysning och allt sånt. Som med det mesta finns det tid. Har ni några förslag? Några favoritlampor? Dela gärna med er, jag behöver alla möjliga tips för både utomhusbruk, taklampor och dekorationslampor. 🙂

Annons
design, Inredning, Inspiration, KREATÖRER, Middagar, Recept

Kreatörparet som succéar

Design Tales, Laura och Nora, delar med sig utav så mycket mer än bara inredningstips och delikata recept. De har skapat en drömvärld med lantliga inslag, samtidens formgivning och lyxiga nytänkande rätter. På något sätt känns det som att de inte är från våran tid, hela konceptet är så romantiskt och domestiskt. Jag började själv följa de på deras instagram _designtales_ för ett par år sedan och då märkte jag att de till och med hade min vas i deras inredning, Shui vase som säljs på Artilleriet! Jag blev rörd och kände mig privilegierad att få vara en liten del i deras fantastiska kreativa dröm. I denna post: intervju och sjukt mycket inspiration.

Annons

Who: Laura Muthesius (31) & Nora EIsermann (38).
Located in: Berlin, the countryside close to Berlin and in Skåne Sweden.

en setup där shui känner sig som mest hemma
Annons

Hello Ladies, I, as well as the readers are så thankful for your time. Please, for those who haven’t heard about you – give us a short presentation of who you are and what you do?
– We are Laura & Nora, a couple from Berlin. Laura studied photography and is working as a photographer and Nora, who studied fashion design is working as a stylist now. We mostly work in the food industry but since a few years slowly starting to work with interior as well. One year after we met we started our blog Our Food Stories and @_foodstories_ and since then are mainly working for clients in this field.

Apart from your interior design skills I found that you have a great love for food and baking. Can you share a favorite summer dish or recipe?
– We absolutely love all the summer salads! A favorite one is this:

Annons
Annons

I’ve been following DesignTales for quite a while now on Instagram. How did it all start?
– In 2016 we renovated our first flat together, a little apartment in the countryside in the house of friends. We realized how much passion we have for design and interior during this renovation and so we started our second Instagram account @_designtales_. We love to share small little moments, mostly unstyled and just captured with our Iphones. When we moved to our own house last year we also shared a lot of behind the scenes from the whole renovation process. 

”we love to share small little moments, mostly unstyled and just captures with our iphones.”

Tell us about a regular day at work?
– We don’t really have a regular day. We either do food/prop shopping, preparing productions, then cooking, styling, photographing or we have post production days with editing photos and videos, answering emails or doing location scouting. What we do everyday is to take a long walk with our dogs to calm down and enjoy the nature.

What is your main inspiration for your interior work and why? 
– We both love to be outside in nature, so we are really inspired by the natural color palette and by natural materials, like stone and linen. And our travels to Scandinavia are probably most influencing when it comes to interior.

Annons
Hallåååååå hur läckert jag orkar inte!
DeVOL Kitchen, in their Swedish Skåne house.

What is trending right now, what is the ”must-do/have” this fall? 
– We are not so much into trends as this is often something not long lasting 🙂 We like to be surrounded by pieces, that last a long time. We value the quality of craftsmanship and love the look of patina.

Can you tell us something about what you are working on right now? 
– We always have a lot of food clients (right now we are working with wine and coffee brands mostly) and design wise we have a super exciting project starting this fall – building our very own studio!

– Sending best wishes / Laura & Nora

Annons

Thank you again for your time and I for one can’t wait to see more of you in the future.

Thank God for your food inspiration. The summer salad you recommended – for me at least,
still works in these lukewarm late summer days.
Annons

Ja man kan inte bli mer än varm i kroppen av att följa deras ödmjuka resa. Lauras och Noras genuina intresse för inredning, mat och livet i sig ger hopp och bubblande spirande känslor. Hungrig blir jag med… Jag har själv testat denna salladen och jag kan liksom dem själva, verkligen rekommendera den! Vi åt den i matlådor nere vid Smithska Udden i solnedgången och den var magisk. Jag vill egentligen dela med mig utav mer bilder från deras konton, men ni får in och kika själva – varning: man fastnar lätt i det vackra flödet så gå inte in innan läggdags…

Se mer av Laura och Nora på deras instagrams och hemsida:
@_designtales_ / @_foodstories_ / www.ourfoodstories.com
Annons