lampor, lampor - Märta Louise Karlssons blogg på By RUM

GLASFORMGIVARE / KREATIV SAMLARE / NATURBEROENDE

Inredning, Inspiration

lampor, lampor

Jag har så länge jag kan minnas alltid haft svårt för lampor?! Hur kan det vara någonting man kan ha svårt för undrar ni och tro mig det undrar jag också. Jag tycker bara inte lampor är snygga, de är antingen för outspacade eller för ordinära, alltför bländande och skarpa eller för mesiga. Planerna för hur vi ska lägga elen är i full gång och det är riktigt svårt när man aldrig byggt hus innan!

Annons

Kan vara så att färgerna tilltalar mig oerhört mycket men jag är också svag för de böljande formerna som vågar sig ner. Den ser nästan ut som toppen av en cupcake eller som en marsipantårta. Jag gillar snällheten, busigheten i formgivningen men den är trots allt det stilren och simpel men ändå undrar jag om jag hade velat ha den i mitt hem och vart i så fall? Hur blir ljuset? Hm, måste ses i verkligheten!

Okänd lampa – men så fin
Annons

Traditionella bordslampor, mums. Jag är ju ständigt i jakt på dessa gamla skönheter, men jag är fortfarande kräsen här. Foten ska vara stor, tjock och i rätt färgskala samt att skärmen helst ska vara väldigt bred och räfflad. Den här är nästan helt perfekt men jag hade gärna sett att skärmen var aningen lägre… Jag säger ju att jag är kräsen…

Denna svampform är ändå tilltalande tycker jag. Så enkel men detaljer på lampfoten ger den ett härligt språk, jag kanske hade velat ha den i en annan färg eftersom att jag tycker vitt blir för hårt men jag kan tänka mig att den blir mycket varmare när den är tänd. I rätt miljö kan denna verkligen få ta plats i både funktion och uttryck – belysning och skulptur.

Simrishamn, IKEA
Annons

Jag har faktiskt hittat en lampfamilj på IEKA som jag ändå tycker mycket om. Däremot vet jag inte hur länge till jag kommer göra det. Den kromade kroppen och de dova ljuset från kloten ger den en fin helhet. Inte för skrytsam, inte för blyg utan härligt minimalistisk. Sedan har IKEA gjort ett riktigt bra jobb med den här stylingen av den här produktfamiljen. Lite Art Deco vibe blandat med Gustaviansk men funkar ändå med sin rena former idag, man kan liksom se det framför sig. Skickligt!

Leandro – Ellos

Leandro är en vägglampa jag kikat på länge – den är fin i sig själv som en wall-piece, men känns också bra rent funktionellt! Vid sängen vill man ha en riktigt go läslampa. Det saknar jag idag, kan vara därför jag inte läser så mycket längre.

en annan okänd – men drömmig lampa!
Annons

En annan lampfamilj jag älskar är denna med sin räfflade, väldigt HAY-inspirerade, skärm. Behaglig design som inte gör så mycket väsen men de är väldigt stiliga. Mässingen som jag varit väldigt trött på länge, har jag nu ändå kommit tillbaka lite till. Inte med samma entusiasm men i små mängder kan det vara väldigt fint, speciellt till varmare väggar och trämöbler.

Hoppas att jag kan komma till ro när det kommer till ljusarmaturer, belysning och allt sånt. Som med det mesta finns det tid. Har ni några förslag? Några favoritlampor? Dela gärna med er, jag behöver alla möjliga tips för både utomhusbruk, taklampor och dekorationslampor. 🙂

Lämna en kommentar